Select Page

Bel voor advies op maat naar + 31 (0)161 45 30 98

Pneumatisch bulktransport en silo-opslag van hygroscopische producten

Bij het transporteren, wegen, mengen en opslaan van bulkproducten, zoals suiker, kruiden, chocoladepoeder, meel, veevoeder en kunstmest, kunnen er problemen ontstaan door hun hygroscopische eigenschappen.

Aangetrokken vocht lijdt tot plakken, klonteren, uiteenvallen en schimmel- of bacterievorming met productie stagnatie en productverlies als gevolg.

Waar komt dit vocht vandaan?

Voor het transport tussen productie, vrachtwagen en silo wordt meestal een blower gebruikt. De lucht die hierdoor wordt aangezogen bevat vocht wat door het product wordt opgenomen.
Hiernaast kunnen er vochtproblemen optreden tijdens de opslag in een silo. De onderdruk die bij productafkoeling in de silo ontstaat, wordt met buitenlucht gecompenseerd. Het vocht wat hiermee naar binnen komt wordt opgenomen door het product en kan bij afkoeling van de silowanden tot condensvorming leiden, dit geldt ook voor de aan- en afvoerleidingen.
Verder kunnen de stoffilters een hogere weerstand krijgen als deze met vochtige lucht filteren.

Hoe kunnen deze vochtproblemen worden voorkomen?

Door toepassing van een DST SG Adsorptiedroger worden de vochtproblemen, bij alle weersomstandigheden, voorkomen. Door het principe van de adsorptiedrogers kan continu de vereiste droge lucht worden geleverd.

Om het energieverbruik te beperken, zijn drogers met het Recusorb principe van interne warmteterugwinning voorzien. Dit zorgt voor een optimaal rendement en een minimale opwarming van de gedroogde lucht.

Een veel voorkomende opstelling is het plaatsen van een adsorptiedroger voor de transportblower, waardoor de blower gedroogde lucht aanzuigt. Een aandachtspunt hierbij is dat de droger wordt beschermd voor een te sterke onderdruk. Zoals op onderstaande schematische weergave te zien is, kan met één (1) droger diverse silo’s met gedroogde lucht op overdruk worden gehouden en het product met gedroogde lucht worden getransporteerd.

Lucht onvochtigen met Recusorb

Voordelen van een adsorptiedroger

  • Niet plakken of klonteren van product
  • Betere hygiënische situatie in silo, geen schimmels e.d.
  • Product kwaliteit wordt behouden
  • Minder afval
  • Sneller laden en lossen

De atmosferische adsorptiedrogers van DST Seibu Giken worden wereldwijd ingezet voor bulktransport en silo-opslag.

Voor deze en andere toepassingen en mogelijkheden, neem contact met ons op en beleef onze klantgerichte aanpak.