Select Page

Bel voor advies op maat naar + 31 (0)161 45 30 98

Bel voor advies op maat naar
+ 31 (0)161 45 30 98

Luchtdroging met persluchtdrogers

Vocht kan voor veel operationele processen een gevaar vormen. Een persluchtdroger verwijdert waterdamp uit de lucht die apparaten in gaat. In veel verschillende processen wordt gebruik gemaakt van een compressor. In de lucht die deze compressor aanzuigt zit altijd waterdamp. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar kan bij bepaalde processen of op lange termijn schadelijk zijn. Wanneer de luchtvochtigheid steeds meer toeneemt, is er een grotere kans dat het de compressor beschadigd. Het is daarom van belang om vocht af te voeren met een industriële ontvochtiger om de luchtvochtigheid laag te houden. Hiervoor kan een persluchtdroger gebruikt worden. Er zijn verschillende soorten persluchtdrogers die allen een eigen werking en bijbehorende toepassingen hebben. Wij adviseren u graag op het gebied van persluchtdrogers en wat er geschikt is voor uw situatie. 

Persluchtdroger

Keuze van persluchtdrogers

Persluchtdrogers zorgen ervoor dat condens uit perslucht wordt gehaald. Er zijn verschillende soorten persluchtdrogers met ieder een eigen werking. Bij de keuze in soort persluchtdroger is het drukdauwpunt belangrijk. In een compressor is lucht in een gecomprimeerde toestand met een relatieve vochtigheid van 100% bij een bepaalde temperatuur. Wanneer in het persluchtsysteem de temperatuur lager wordt dan de temperatuur van het drukdauwpunt treedt er condensatie op. Op basis van de drukdauwpunt temperatuur kun je een keuze maken in het soort persluchtdroger dat nodig is. 

Koeldrogers

Koeldrogers worden in veel industriële toepassingen gebruikt om perslucht te drogen. Bij koeldrogers wordt de temperatuur van de perslucht naar beneden gebracht. Hierbij wordt een drukdauwpunt temperatuur bereikt van rond de 3 °C. Dankzij deze lage temperatuur condenseert de waterdamp en is de luchtvochtigheid erg laag. Zolang de lucht vervolgens niet in aanraking komt met temperaturen onder het dauwpunt, blijft de lucht droog. De koeldrogers die D&F Techniek levert, verwijderen op een eenvoudige manier vocht uit perslucht. Ze zijn betrouwbaar en leveren de benodigde droge lucht tegen de laagste kosten.

Heatless persluchtdrogers

Koeldrogers zijn geschikt bij een redelijke constante en warmere temperatuur. Wanneer een apparaat buiten of in de kou is, werkt een koeldroger echter niet goed. Wanneer een drukdauwpunt van 3°C niet laag genoeg is, zijn heatless drogers meer geschikt. Dit komt onder andere voor wanneer de persluchtleiding naar buiten loopt en het vriest. Bij koeldrogers kan de lucht in dat geval gaan condenseren en bevriezen. Er moet dan dieper gedroogd worden, wat mogelijk is met een heatless droger of adsorptiedroger. Hierbij kan er een dauwpunt van -40°C worden bereikt. Deze drogers zijn dus geschikt in koel- en vriesruimtes en buiten, maar hebben wel een hoger energieverbruik.

Warmte geregenereerde drogers

Wanneer er erg veel capaciteit nodig is, kan het verstandiger zijn om te kiezen voor warmte geregenereerde drogers in plaats van heatless drogers. Deze drogers zijn geschikt voor soortgelijke omstandigheden als de heatless drogers, maar hebben een lager energieverbruik. Dankzij het regeneratieproces wordt er geen perslucht verbruikt wat zorgt voor energiebesparing. Wanneer een grote capaciteit is en heatless drogers te veel energie zouden verbruiken, is dit dus een goede optie. 

Persluchtdrogers bij D&F Techniek

Omdat wij als D&F Techniek onafhankelijk en niet merk gebonden zijn, kunnen wij een eerlijk advies geven over wat in welke situatie de beste oplossing voor u is. Wij leveren en adviseren in principe alles wat ná de compressor geïnstalleerd is. Ook voor vragen over compressoren kunt u bij ons terecht. Daarnaast bieden we goede after sales, zodat uw persluchtdrogers ook blijven werken. Benieuwd naar de toepassingen in uw situatie? Neem contact met ons op en dan helpen wij u graag verder!