Select Page

Bel voor advies op maat naar + 31 (0)161 45 30 98

Bel voor advies op maat naar
+ 31 (0)161 45 30 98

Waarom lucht onvochtigen (drogen)?

Condensatie is een van de meest sprekende voorbeelden van (te) veel vocht in de lucht. Maar vocht kan tot veel meer problemen leiden dan alleen druppels aan de wand. Problemen op gebieden als gezondheid en veiligheid, integriteit van elektrische apparatuur, productkwaliteit, schade aan verpakking en onbehandelde materialen, een aantal voorbeelden waarbij het ontvochtigen van de lucht de oplossing is.

Condensatie

 Doordat het vocht in de lucht neerslaat op een, meestal koud, oppervlakte ontstaat condens. Dit condens kan leiden tot onhygiënische situaties en tot vermindering van de levensduur van constructies en installaties. .

Condensatie wordt voorkomen door de lucht te ontvochtigen zodat het dauwpunt lager is dan de oppervlakte temperatuur.

condensatie

IJsvorming

IJsvorming op koelers en verdampers moet worden verwijderd aangezien het rendement van de koel- of vriesinstallatie hierdoor sterk afneemt. Door de lucht te ontvochtigen wordt de ijsvorming voorkomen, gezien de lage tempraturen zal een adsorptie lucht ontvochtiger moeten worden toegepast.

Door de rendementsverbetering en het overbodig worden van ontdooiingen zal het energieverbruik van de koel- vriesinstallatie sterk afnemen.

ijsvorming

Product drogen

In opslagplaatsen dient de relatieve luchtvochtigheid onder controle gehouden te worden om bijvoorbeeld schade aan product of verpakkingen te voorkomen. Het is een misvatting te denken dat het verwarmen van de ruimte dit oplost. Verwarmen verplaatst de vochtigheid en in combinatie met ventilatie zorgt het voor hoge energiekosten.

De lucht ontvochtigen met een adsorptie-droger daartegenover verwijdert het vocht effectief met lage energiekosten en is ook mogelijk voor producten welke niet tegen hoge temperaturen kunnen.

product drogen

Drogen van gekoelde ruimtes

In gekoelde ruimtes ontstaat condensvorming op plafonds, wanden, apparatuur en product en is meestal niet gewenst. Ook kunnen er in vrieshuizen onveilige situaties optreden door ijsvorming op de vloer en ijspegels aan plafonds.

Gezien de lage temperaturen kan de lucht alleen met een adsorptie droger voldoende ontvochtigd worden.  

Drogen van gebouwen

Omgang met hygroscopische materialen

De kwaliteit van medicijnen, poeders, gedroogd voedsel, snoepgoed en andere hygroscopische materialen kan tijdens de productie en opslag alleen worden geborgd als de lucht waarmee het product in contact komt een voldoende lage relatieve vochtigheid heeft. Voor de meeste hygroscopische materialen zijn heel lage dauwpunten nodig die alleen bereikt kunnen worden met adsorptie lucht onvochtiger.

Omgan met Hygroscopische materialen

Corrosie

De corrosiesnelheid van ijzer en staal wordt drastisch verminderd als de lucht waarmee het in contact komt een relatieve vochtigheid van minder dan 50% heeft. Ontvochtiging van de lucht is vaak effectiever en goedkoper dan de conventionele conserveringsmethoden zoals oppervlaktebehandelingen. Denk aan toepassingen als bruggen, krachtcentrales, schepen (refit of lay-up), offshore constructies, vliegtuigen en militaire voertuigen. Om een conditie lager dan 50% gedurende het gehele jaar te kunnen garanderen is een adsorptie lucht ontvochtiger nodig.

 

Corrosie

Geuren

Onaangename geurtjes worden aanzienlijk verminderd als de relatieve vochtigheid onder de 50% wordt gehouden. In rioolstations kunnen bijvoorbeeld de geuren worden beheerst door het installeren van een luchtontvochtiger.

Geuren vochtigheid

Schimmels en zwammen

Als de omgevingslucht onder een relatieve vochtigheid van 70% wordt gehouden zal de vorming van schimmels en zwammen voorkomen worden.

scimmels en zwammen

Elektronica

De technische eigenschappen van elektronische producten kunnen veranderen bij een hoge relatieve vochtigheid, ook het faalpercentage neemt daarbij toe.

Elektronica

Bacteriën

Bacteriën hebben vocht nodig om te overleven en zich te vermenigvuldigen. Dit vocht vinden ze soms op of in hygroscopische materialen. Als de omgevingslucht onder een relatieve vochtigheid van 50% wordt gehouden, zullen veel soorten bacteriën hierin niet kunnen overleven.

bacteriën

Bovenstaand zijn een aantal van de veel voorkomende omstandigheden waarvoor een adsorptie lucht ontvochtiger ingezet wordt om de problemen te voorkomen. Heeft u hierover een vraag of heeft u een ander probleem waarvan hoge luchtvochtigheid de oorzaak is, neem dan gerust contact met ons op zodat we kunnen kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Vergeet niet, wij zijn De ADSORPTIE specialist!