Selecteer een pagina

Bel voor advies op maat naar + 31 (0)161 45 30 98

Bel voor advies op maat naar
+ 31 (0)161 45 30 98

Waarom lucht onvochtigen (drogen)?

Condensatie

Condensatie op de oppervlakte van materiaal wordt vermeden indien de lucht, in contact met het materiaal, een luchtdauwpunt heeft dat lager is dan de oppervlakte-temperatuur. Problemen veroorzaakt door condensatie worden ervaren op gebieden als gezondheid en veiligheid, integriteit van elektrische apparatuur, productkwaliteit, verpakking en materiaalbehandeling.

condensatie

IJsvorming

IJsvorming aan de oppervlakte van een object wordt vermeden indien de lucht, in contact met dit object, een luchtdauwpunt heeft dat lager is dan de oppervlakte-temperatuur. In koelhuizen beschadigt ijsvorming de productverpakking. Daarnaast creëert het een onveilige werkomgeving en vermindert het de efficiëntie van koelspiralen. Door het dauwpunt van de lucht te verlagen kunnen adsorptie ontvochtigers ijs- en rijpvorming verminderen of voorkomen.

ijsvorming

Product drogen

Het snel drogen van producten vereist een lage relatieve luchtvochtigheid. Indien de te drogen producten gevoelig zijn voor hoge temperaturen, dan is sorptie-droging de meest ideale oplossing. Tijdens het koelproces zal een adsorptie ontvochtiger condensvorming op het product voorkomen en het koelproces efficiënter laten verlopen.

product drogen

Drogen van gebouwen

Vocht en waterschade in nieuwbouw moet verwijderd worden. Ook in opslagplaatsen dient de relatieve luchtvochtigheid onder controle gehouden te worden. Het is een misvatting te denken dat het verwarmen van een ruimte enige soelaas brengt. Dit verplaatst de vochtigheid naar andere ruimtes. Dit in combinatie met ventilatie zorgt voor hoge energiekosten. Sorptie-droging daartegenover verwijdert het vocht effectief met zeer lage energiekosten.

Drogen van gebouwen

Omgang met hygroscopische materialen

De kwaliteit van medicijnen, poeders, gedroogd voedsel, snoepgoed en andere hygroscopische materialen kan tijdens de productie alleen worden gehandhaafd als de lucht waarmee het product in contact komt een lage relatieve vochtigheid heeft. Voor de meeste hygroscopische materialen zijn heel lage dauwpunten nodig die alleen bereikt kunnen worden met sorptie-drogers.

Omgan met Hygroscopische materialen

Corrosie

De corrosiesnelheid van ijzer en staal wordt drastisch verminderd als de lucht waarmee het in contact komt een relatieve vochtigheid van minder dan 50% heeft. Ontvochtiging van de lucht is vaak effectiever en goedkoper dan de conventionele conserveringsmethoden (bijvoorbeeld  oppervlaktebehandelingen). Hierbij valt te denken aan toepassingen als bruggen, krachtcentrales, schepen (refit of lay-up), offshore constructies, vliegtuigen en militaire voertuigen.

Corrosie

Geuren

Onaangename geurtjes worden aanzienlijk verminderd als de relatieve vochtigheid onder de 50% wordt gehouden. In rioolstations kunnen bijvoorbeeld de geuren worden beheerst door het installeren van een luchtontvochtiger.

Geuren vochtigheid

Schimmels en zwammen

Als de omgevingslucht onder een relatieve vochtigheid van 70% wordt gehouden zal de vorming van schimmels en zwammen voorkomen worden.

scimmels en zwammen

Elektronica

De technische eigenschappen van elektronische producten kunnen veranderen bij een hoge relatieve vochtigheid, ook het faalpercentage neemt daarbij toe.

Elektronica

Bacteriën

Bacteriën hebben vocht nodig om te overleven en zich te vermenigvuldigen. Dit vocht vinden ze soms op of in hygroscopische materialen. Als de omgevingslucht onder een relatieve vochtigheid van 50% wordt gehouden, zullen veel soorten bacteriën hierin niet kunnen overleven.

bacteriën