Select Page

Bel voor advies op maat naar + 31 (0)161 45 30 98

Bel voor advies op maat naar
+ 31 (0)161 45 30 98

De silicagelrotor van Seibu Giken

In de Seibu Giken-rotor is de silicagel chemisch gebonden aan de structuur, wat betekent dat er geen droogmiddel wordt overgedragen naar de lucht. Het betekent ook een uitstekende levensduur. Na 10 jaar werking behoudt de Seibu Giken-rotor meer dan 90% van zijn oorspronkelijke capaciteit. Een ander belangrijk kenmerk is dat de Seibu Giken-rotor kan worden gewassen als deze vervuild raakt. Dit is vooral belangrijk voor rotoren die onder zware omstandigheden werken.

Sebu Giken-rotorSeibu Giken was het eerste bedrijf dat een silicagelrotor ontwikkelde en is nog steeds de technologische leider. Tests uitgevoerd door het bekende Frauenhofer Instituut tonen aan dat er geen stof wordt overgebracht naar de droge lucht in een Seibu Giken-rotor. Tests met DST-luchtontvochtigers in rioolstations hebben ook aangetoond dat de rotor bacteriostatisch is.

De adsorptierotor is vervaardigd uit afwisselende lagen van platte- en golvende-platen, geïmpregneerd met een actief bestanddeel dat droogmiddel wordt genoemd. Dit resulteert in een groot aantal luchtkanalen in de rotor. Terwijl de lucht door de kanalen stroomt, wordt het gedroogd.

De rotor is het belangrijkste onderdeel van de luchtontvochtiger. Het is de rotor die de capaciteit en de levensduur van de unit bepaalt. Daarom is een betrouwbare, stabiele en efficiënte rotor zo belangrijk.

Naast de standaard D-MAX rotor biedt DST ook 3 speciale rotors:

  • D-MAX H-bacteriedodend, hygiënisch
  • D-MAX CI-100% siliconenvrij
  • DLR – zeolietrotor voor lage dauwpunten
D-MAX rotoren

D-MAX

D-MAX is de volgende generatie silicagelrotoren van Seibu Giken en is een ontwikkeling vanuit de SSCR-U. De silicagel is nog steeds chemisch gebonden aan de structuur, wat betekent dat er geen droogmiddel wordt overgedragen naar de lucht en dit geeft ook een uitstekende levensduur. De D-MAX-rotor kan worden gewassen als deze vervuild raakt. Een nieuw kenmerk van de D-MAX-rotor is dat deze bacteriostatisch en fungistatisch is, wat betekent dat er geen groei van bacteriën of schimmels op een D-MAX-rotor zal plaatsvinden. Toch is alleen de D-MAX H bacteriedodend, wat betekent dat de D-MAX H-rotor daadwerkelijk bacteriën elimineert.

S-MAX CI rotoren

D-MAX CI, 100% SILICONENVRIJ

De D-MAX CI regelt de luchtvochtigheid zonder dat er enig silicium in de lucht wordt verspreid. De unieke D-MAX CI-rotor is een 100% siliciumvrije sorptierotor die de volledige ontvochtigingscapaciteit behoudt. De D-MAX Cl wordt gebruikt in de auto-industrie, farmaceutische industrie en andere omgevingen waar siliciumvrije omgevingslucht vereist is. Dankzij grondig onderzoek is Seibu Giken erin geslaagd om de enige 100% siliciumvrije rotor op de markt te produceren, de
D-MAX CI is alleen verkrijgbaar bij Seibu Giken DST.

D-MAX H rotoren

D-MAX H

De D-MAX H rotor is bacteriedodend en hygiënisch, wat hem bijzonder geschikt maakt voor ontvochtiging binnen de voedings- en farmaceutische industrie. De D-MAX H kan worden geïnstalleerd in een nieuwe of bestaande rotor-unit van Seibu Giken DST. Het rotoroppervlak elimineert effectief bacteriën in de lucht. De D-MAX H rotor werd met succes getest in de Japan Food Research Laboratories.

DLR Zeolite Rotor

DLR ZEOLITE ROTOR

Deze zeolietrotor van Seibu Giken is ontwikkeld voor ontvochtiging bij zeer lage dauwpunten, bijvoorbeeld bij de fabricage van lithiumbatterijen . DLR is een droogmiddel met een hoog ontvochtigend vermogen.

Bij het kiezen van een rotor is onderstaand van belang.

1. Het droogmiddelmateriaal

In de jaren vijftig, toen de ontvochtiger met rotor werd uitgevonden, werd lithiumchloridezout als droogmiddel gebruikt. Lithiumchloride neemt het vocht op door een chemische reactie. Het nadeel van een zout geïmpregneerde rotor is dat het geen hoge luchtvochtigheid kan weerstaan. Door verzadigde lucht kan het zout loslaten van de rotor waardoor de capaciteit verminderd en corrosie kan ontstaan. Tegenwoordig worden steeds meer luchtontvochtigers met silicagelrotors toegepast. Silicagel absorbeert vocht doordat watermoleculen zich hechten aan het oppervlak. Het voordeel is dat een silicagelrotor bestand is tegen verzadigde lucht en dat, doordat de silicagel chemisch aan de rotor is gebonden, het een zeer lange levensduur heeft. Bij goed onderhoud tot tien jaar of meer.

2. Komt er stof van de rotor?

Ontvochtigers met rotoren met lithiumchloride of silicagel als los droogmiddel, geven stof af wat de ontvochtiger met de droge lucht verlaat. Afgezien van mogelijke beschadiging van gedroogde materialen zal de capaciteit van de rotor afnemen. Alleen rotoren met chemisch gebonden silicagel geven geen droogmiddel af aan de droge lucht.

3. Afwasbaarheid

Als de rotor vervuild raakt, is het belangrijk dat de rotor wasbaar is en dat dit op locatie gedaan kan worden! De rotor elders moeten laten wassen, is kostbaar en zorgt voor een langere stilstand.

4. Bacteriegroei

Tests op een silicagelrotor die wordt gebruikt in een rioolwaterzuiveringsinstallatie, vertonen geen bacterievorming op de rotor. Dit is te danken aan de hoge temperatuur (boven 120 °C) bij het regenereren van de rotor en aan de lage relatieve vochtigheid in de droge lucht.